PALAUDU ARJESSA
Onko elämää tarkoitus elää niin, että emme ehdi nauttia matkasta?
Ylikuormitustilat, työuupumukset ja uniongelmat ovat lisääntyneet valitettavan paljon viime vuosina.
Työelämän haasteet ovat kasvaneet, samoin vertailu ja sitä kautta yhä useampi kokee riittämättömyyttä. On vaikeaa määrittää itselle mikä on riittävän hyvä, missä menevät omat rajat ja milloin on hyvä sanoa ei.
Riittämättömyyttä voi kokea monella tavalla niin vanhempana, ystävänä, kumppanina kuin millä tahansa elämän osa-alueella. Tunnolliset ja täydellisyyteen taipuvaiset ihmiset venyvät useimmiten enemmän kuin olisi tarpeen. Kun huomio omasta itsestä kiinnittyy muuhun, hyvinvointiin vaikuttavat asiat jäävät jalkoihin.
Karsimme yöunista, liikunnasta, palauttavasta tekemisestä sekä terveellisestä ravinnosta. Odotamme lomaa tai viikonloppua, kunhan selviämme sinne saakka. Toisilla palautumista saattaakin tapahtua riittävästi viikonlopun aikana ja akut voi saada ladattua lyhyessä ajassa. Toisilla ei välttämättä palautumiseen riitä edes kuukauden kesäloma.
Sopiva annos stressiä innostaa ja vahvistaa, liika kuluttaa ja uuvuttaa. Liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista palautua arjen haasteista.
Jos elimistö ei tahdo rauhoittua suosiolla, tulisi stressitilanne purkaa joko rentoutumalla tai ”hikoilemalla”. Liikunta onkin usein huomattavasti helpompi ja yksinkertaisempi tapa purkaa stressiä ja rakentaa samalla vahvempaa stressinsieto- ja palautumiskykyä. Liikunta ja fyysinen aktiivisuus ovat siis parasta lääkettä keholle sekä mielelle, silloin kun annostelu on kunnossa. Stressiä ei kuitenkaan pitäisi kerryttää stressin päälle. Silloin kun olet henkisesti stressaantunut tai fyysisesti alipalautunut, tulisi liikunnan tavoitteena olla voimavarojen elvyttäminen ja palauttaminen. Silloin taas, kun tunnet olosi energiseksi, elinvoimaiseksi ja palautuneeksi, voit treenata tehokkaammin voimavarareserviäsi eli fyysistä ja henkistä kapasiteettia kasvattaaksesi.